Početna Novosti Blog Boje za fasade: Trendovi za 2020
FASADE

Boje za fasade: Trendovi za 2020

28. kolovoz 2020.
Boje značajno utječu na naše emocije i na to kako se ponašamo. U određenim je kontekstima njihov učinak univerzalan, ali naša percepcija boja je u velikoj mjeri subjektivna. Kako reagiramo na određene nijanse ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući spol, dob i kulturu. Od svih elemenata dizajna koji privlače naše emocije (poput oblika, riječi i slika), na nas najviše utječu boje.
 
Ako volite boje onda sigurno želite znati koje su u trendu. Nije važno radili se o odijevanju, bojama za zidove, automobilima ili fasadnim bojama - trendi boje su važne.
 
Boja fasade našeg doma je isključivo naša stvar pa ne čudi što biramo boje prema našim osobnostima. Fasade u žutim tonovima će odabrati osobe snažnog intelekta. Jednostavni, uredni i organizirani će preferirati bijelu boju jer je minimalistička. Ljubičaste nijanse će izabrati uglavnom kreativni, dosjetljivi individualci.
Svatko ima omiljenu boju, ali ne biramo boje samo srcem. Kod izbora fasadnih boja vodimo se i razumom te jako često trendovima.
 
Od 2013. godine u Weberu imamo želju pomoći hrvatskim dizajnerima, graditeljima, arhitektima i onima koji stvaraju u građevinskoj industriji svojim inovativnim ekološkim rješenjima uz praćenje trendova koji upotpunjuju sliku.
Kroz svih gotovo 7 godina koliko je Weber u Hrvatskoj, uživali smo u različitim trendovima.
 

Kako uopće nastaju trendovi

 
Sigurno ste se nekad zapitali kako nastaju trendovi? Ako mislite da dizajneri, arhitekti i ostali stvaratelji građevinske industrije sjednu za zajednički stol te smišljanju trendove uz večeru i piće, vjerujte nam nije tako.
 
Ne diktiraju se kodovi boja u krug i čeka nalet inspiracije dok ih jedna nijansa ne oduševi.
 
Sigurno ste se pitali kako to da se trendovi različitih dizajnera podudaraju?
Inspiracija i ideje se dobivaju iz svakodnevnih utjecaja filmova, glazbe, izložbi u muzeju... Dizajneri su pod utjecajem istih faktora i tako dolazi do sličnih razmišljanja.
Dizajneri se trude naći dio kolektivnog osjećaja za lijepo u kojem se svatko od nas može pronaći.
 
Donosimo vam boje fasada koje dizajneri, graditelji i arhitekti smatraju top bojama novog desetljeća.
 

Boja fasade #5 Ležerno žuta

Prije nego odlučite koju boju fasade želite nemojte preskočiti žute nijanse. Zašto? Žuta je sunčana boja koju ste tražili. Žuta može u početku zvučati kao hrabar izbor, ali zapravo je super svestrana. Svakako je hrabro izabrati žutu, ali također može vašoj kući donijeti sunčano i vedro pročelje.
 
Žuta je već nekoliko godina atraktivna boja u modnom svijetu. Žuta će se sigurno naći na velikom broju fasada sa svojim ležernim dubokim nijansama.
 
Ova nijansa savršeno nadopunjuje zemljanu ton kartu koja će zavladati na početku novog desetljeća.
 

Boja fasade #4 Dinja narančasta

Narančasta je vitalna boja s jasnoćom i čistoćom koja momentalno podiže raspoloženje.
Dinja narančasta je boja vitalnosti i sunca, energična je te potiče maštu i samopouzdanje.
 
Pojavljivanje ovog tona u vrhu popularnih boja je logičan slijed događaja. Dolasku na vrh pomogle su trendi mladenačke nijanse narančaste koje ste sigurno primijetili cijele 2019. godine, a i ranije.
 
Ovo je nešto nježnija, mliječna nijansa tog spektra koja je odlična u aktiviranju osjećaja „Babljeg ljeta“.
Dinja narančasta će sigurno uljepšavati fasade mnogih modernih domova.
 

Boja fasade #3 Kamena ljubičasta

Ljubičasta je jedna od boja koju se većina ljudi odvaži isprobati u malim dozama. U svijetu generičkih kuća ljubičasta se ističe - u bilo kojoj nijansi. Stvara uzbudljivu energiju te potiče kreativnost i maštu.
 
Kamena ljubičasta boja je kombinacija svih roza i ljubičastih tonova koji dominiraju već nekoliko godina.
 
Prednost ove nijanse je što odgovara i drugim popularnim trendovima. Ona je dovoljno pastelna zbog sive koju sadrži u sebi. Jednako dobro zastupa mušku i žensku energiju s nijansama koje u sebi sadržava.
 
Zamislite samo kako bi odlično izgledao vaš dom s ovom bojom na jednom dijelu fasade…
 

Boja fasade #2 Puristička plava

Puristička plava (najnovija evolucija plave boje od jezgre do modne boje). Ova nijansa boje je prijelaz iz osnovne boje u modnu boju, udaljavajući se od jakog kobalta posljednjih sezona.
 
Kad razmišljamo o plavoj boji prisjećamo se dubine mora i prostranstva neba što ostaju ikone želja koje svi univerzalno razumiju. To je optimistična nijansa koja ne budi emocije.
 
Boja može promijeniti našu svijest i pobuditi emocije u nama kojih često nismo svjesni. Navedena kao boja moći, plava se već stoljećima na starim slikama spominje kao nijansa koja ujedinjuje nebo sa zemljom. Najnovija faza plave je mekša i sunčanija od onih popularnih kobalt plavih iz prošlih sezona, ali joj ne nedostaje hladnoće koja joj daje osjećaj suvremene svježine.
 
Dominaciju plave i u ovom desetljeću osigurava moderna puristički plava boja. Sasvim sigurno će zavladati modernim domovima.
 
Kada planirate renovaciju fasade, imajte na umu ovu trendi nijansu.
 

Boja fasade #1 Menta zelena

 
Dizajneri se bez dvojbe odlučuju za nijanse boje mente, jer znaju za njena jedinstvena svojstva. Pomaže u održavanju mentalnog mira i brzom vraćanju snage. Povezuje se s prirodnom svježinom koja postavlja bilo koju osobu u bezbrižno raspoloženje.
Ova nijansa zelene u sebi sadrži futuristički način razmišljanja i skoro pa utopijski optimizam.
 
Menta zelena je broj 1 boja 2020. godine! U početku desetljeća nijansa boje je doživjela boom zahvaljujući svojoj pastelnoj osobnosti. Milenijalci jako vole pastelne boje pa ne čudi popularnost takvih boja na početku novog desetljeća.
 
Početak desetljeća nam je donio razne izazove, ali znamo da svijet može i hoće biti još bolje mjesto za život.
 
Vrijeme je da boje fasada budu osobnije i izražajnije!
Ako tražite neki od navedenih tonova, ali i ostale nijanse fasada, Weber ton karta pruža sve što vam je potrebno.