Početna Novosti Blog CERESIT - sustav za polaganje pločica
HIDROIZOLACIJA, FLEKSIBILNO LJEPILO, FUGIR MASA, SILIKON

CERESIT - sustav za polaganje pločica

21. srpanj 2023.

Od temelja do polaganja keramičkih pločica

CERESIT CT 17,  CERESIT CL 51, CERESIT CL 152, CERESIT CE 40, CERESIT CS 25
 


 

Ako ste već stigli do ovog koraka - postavljanje keramičkih pločica – vi ili renovirate ili gradite od početka Vaš dom. U svakom slučaju, valjalo bi dobro proučiti kako kvalitetno odraditi vrlo važan dio u samoj završnoj fazi uređenja – polaganje keramičkih pločica. Dobar temelj ovog dijela uređenja kasnije nam pridonosi što kvalitetnijim i vremenski dužim periodom lijepe i funkcionalne kupaonice ili nekom prostoru gdje smo postavili keramiku.
 

Polaganje pločica u vlažnim prostorijama - kupaonice i kuhinje
 

Danas je vrlo teško zamisliti kupaonice, kuhinje a u zadnje vrijeme i same tuš kabine bez nekog, nekada nedostižnog, danas dostupnog svima, dizajna koji zaustavlja dah. Najbolje rješenje za dugotrajne i lijepe zidove uvijek je postavljanje kvalitetnih keramičkih pločica, koje su se pokazale odlične u vlažnim prostorijama, naravno, uz dobru pripremu prije samog postavljanja.

Tržište nam nudi keramičke pločice raznih veličina i dizajna. Tako smo i mi u svoju ponudu uvrstili keramičke pločice renomiranih proizvođača gdje ćete uz građevinski materijal u MC Plus trgovinama moći izabrati koji stil vam najviše odgovara.

 U suradnji sa Ceresitom, koji nudi kvalitetno rješenje i savršeno pripremanje podloge za postavljanje pločica, donosimo vam najvažnije korake

 

Korak 1 Priprema podloge
 

Provjera i priprema podloge je važna kako bi se izbjegle reklamacije i kako bi se garantirao dugotrajan rezultat. Površina mora ispunjavati sljedeće uvjete: mora biti nosiva, suha, jednolika i bez prašine i nečistoća. To je ključan dio, jer ukoliko podloga nije kvalitetno pripremljena upitno je nanošenje svih sljedećih slojeva.

 

Korak 2 Hidroizolacija
 

Bilo bi pogrešno pretpostaviti da su popločena područja zidova i podova vodootporna. Spojevi dopuštaju prodiranje vlage i vode u podlogu uzrokujući dugotrajnu štetu. Neke površine su direktno izložene kontaktu s vodom; tu spadaju zidovi i podovi tuševa i njihova okružja, kao i područja kada i umivaonika. Ukoliko ih pravilno ne izolirate prije polaganja pločica, može doći do štete koja će se teško popraviti. Na primjer, voda može prodrijeti u  strukturu zgrade, potičući rast plijesni i gljivica. To je vrlo opasno kod materijala osjetljivih na vlagu kao što je gips ploča ili drvo. Jednom namočeni materijali mogu izgubiti izolacijsku kvalitetu i stabilnost što može prouzročiti daljnju štetu.

Kako bi izbjegli takve probleme prije nego što se dogode, ne prepuštajte ništa slučaju. Kada birate vodonepropusnu izolaciju za vlažne prostore uvijek razmotrite željenu razinu zaštite, naravno, ovisno o vlažnosti same podloge. U gore navedenim slučajevima preporučuje se primjena kombinacije trake za brtvljenje (kao što je Ceresit CL 152) i mase za brtvljenje ispod pločica (Ceresit CL 50 ili CL 51).

Tek nakon što ste pravilno zabrtvili površini može uslijediti polaganje pločica.

 

Korak 3 Polaganje pločica
 

Odabir odgovarajućeg ljepila ovisi o prirodi površine (sistemi podnog grijanja) i, najvećim dijelom, na kojim se pločicama koristi: keramičke, porculanske, pločice od prirodnog kamena ili stakleni mozaik. Ceresit nudi prikladna ljepila za pločice (kao npr. CM 16), i široki raspon boja mase za fugiranje CE 40, kako bi se dobio završni dodir moderne kupaonice ili kuhinje.

Ako slijedimo korake od pripreme do polaganja, uz odabir kvalitetnog materijala, zasigurno ćemo biti zadovoljni rezultatom. Uz sve to dodamo dašak našeg glamura odabirom keramike koja će dodatno krasiti sami prostor.

Novi salon keramike čeka Vas u Rijeci ali i u Đakovu, gdje možete u našim trgovinama građevinskog materijala potražiti i sve Ceresit proizvode koji su vam potrebni za postavljanje keramike.   
             

MC PLUS Đakovo

HR-31400 Đakovo,
Petra Preradovića 200

T: +385 31 819 308
F: +385 31 639 217
E: [email protected]

Radno vrijeme
PON-PET: 07-17
SUB: 07-13

 

MC PLUS Rijeka - Salon keramike, Kastav

HR-51215 Kastav,
Žegoti 7a

T: +385 51 565 542
F: +385 51 565 542
E: [email protected]

Radno vrijeme
PON-PET: 07-18
SUB: 07-13