Početna Novosti Blog Fasadni sustav - Weber mineralna kamena vuna
Kako zvučna izolacija podiže kvalitetu života

Fasadni sustav - Weber mineralna kamena vuna

26. srpanj 2021.

Weber mineralna kamena vuna - fasada sa zvučnom izolacijom

 

Neželjena buka često nas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i tako utječe na kvalitetu života. Što je buka glasnija i duže traje, to je gore za nas.

Neželjena buka može utjecati na mentalno zdravlje, može nas napraviti razdražljivima i općenito smanjiti kvalitetu života. Vjerojatno svi imamo iskustva s bukom koja nam ne odgovara i kvari nam san, koncentraciju ili dan od samog jutra.

Istraživanja su pokazala da sama izloženost neželjenoj buci utječe na razinu tjelesnog stresa. Tjelesni stres onda uzrokuje povećanje broja otkucaja srca, povećanje krvnog tlaka i oslabljivanje imunološkog sustava. Ulaganje u zvučnu izolaciju doma je zapravo ulaganje u kvalitetu života i mentalno te fizičko zdravlje.

5 koraka za manje buke u domu:
 

1. Isključite nepotrebne uređaje

Računala, televizori, pisači, smartphonei, svi oni proizvode buku i kada ih ne koristimo. Ako možete, isključite ih i poklonite si nekoliko decibela duševnog mira. Ako su vam stalno uključeni uređaji prijeko potrebni, razmislite o posebnoj prostoriji u kojoj nema uređaja i gadgeta.

2. Planirajte za manje buke

Perilica rublja s razlogom nije u spavaćoj sobi! Perilice i slični uređaji trebaju biti što dalje od spavaće sobe i dnevnog boravka. Ako to kod vas nije slučaj, kod iduće renovacije stana, obavezno mijenjajte prostorni plan. Ako nemate dovoljno prostora za izmjene, planirajte rad takvih uređaja onda kada će vam najmanje smetati.

3. Zvučno izolirajte vaš dom

Jednostavne promjene i renovacije u vašem domu mogu vam pomoći smanjiti razinu neželjene buke. Evo, recimo, prostirke ili tepih mogu prigušiti zvuk tvrdog poda. Zvučno izolirani prozori i fasada sa zvučnom izolacijom mogu vam pomoći u borbi protiv vanjske buke.

4. Nabavite čepiće za uši

Čepići za uši mogu biti jednostavno i učinkovito rješenje za tiše noći i miran san koji nam svima treba. Možete ih nositi i tijekom dana ako se stvarno morate koncentrirati (ako radite od doma). Slušalice koje imaju “noise-canceling” funkcionalnost još su jedna opcija koja će vam pomoći da se fokusirate.

5. Neka “buka” bude pozitivna

Osim ako ne živite u najtišem gradu na svijetu, uvijek će postojati određena razina pozadinske buke. Ono što možete je, pobijediti je zvukovima koji vas umiruju. Zvuk laganog povjetarca, pucketanje vatre ili umirujuća glazba mogu pomoći u smanjenju stresa povezanog s bukom.

 

Kako dom bez buke podiže kvalitetu života

Manje stresa

Tiho i mirno okruženje pomoći će vam da se riješite napetosti u tijelu i umu. Održavanje razine stresa pod kontrolom važno je za vaše mentalno zdravlje kao i za vaše fizičko zdravlje. Ulaganje u fasadni sustav sa zvučnom izolacijom će imati pozitivan učinak na vaš život.

Bolji san

Spavanje isprekidano bukom može dovesti do kronične nesanice, iscrpljenosti, pa čak i depresije. Mirne noći i tiho okruženje će povećati kvalitetu sna, smirenost i usredotočenost.

Poboljšana memorija

Kad se tijelo ne mora braniti od fizičkog stresa zbog neželjene buke, ostane mu dovoljno energije i koncentracije da “čuje” vlastita razmišljanja. Tako ćete se moći usredotočiti na pamćenje, a to dovodi do poboljšane memorije.

Zvučne dvojbe: Mineralna vuna ili EPS

Postoji li dvojba koji od dva materijala koristiti kako bi smanjili buku u domu? Ima li razlike u njihovom djelovanju i kakvu ulogu igra debljina korištenog materijala?

Kako se ponašaju mineralna vuna i EPS u fasadnim sustavima kada ih “gađate” bukom, provjerite u tablici ispod.

Kratko pojašnjenje tablice:

Fasadni sustav s debljinom mineralne vune 8 cm smanjuje utjecaj vanjske buke (reducira zvuk) za 10 dB, a fasadni sustav s debljinom mineralne vune 5 cm - smanjuje utjecaj vanjske buke za 7 dB.

Fasadni sustav od EPS-a debljine 8 cm ne utječe na smanjenje vanjske buke. Fasadni sustavi od EPS-a debljine manje od 8 cm povećavaju razinu buke (negativna redukcija zvuka).

Ostali kruti materijali poput XPS-a ili PUR/PIR-a nisu pogodni u sustavima koji služe za redukciju zvuka.

Tišina zlata vrijedi

Sada kada ste osvijestili negativan utjecaj zagađenja bukom na zdravlje, znate kako će vam ovi jednostavni koraci pomoći za postizanje bolje kvalitete života. Tišina vam može osigurati prostora za razmišljanje, koncentrirani rad i resetiran um, a sve to skupa će poboljšati vaše zdravlje i kvalitetu života.

U Weberu se brinemo za vas i okruženje te želimo da je svaki dom siguran, tih i sretan. Zašto ne bi razmotrili Weber fasadne sustave sa zvučnom izolacijom kako bi neutralizirali utjecaj buke na vaša četiri zida?

Weber Fasadni sustav od Mineralne kamene vune, dostupno na upit u MC Plus poslovnicama. Za više informacija obratite nam se na e-mail: [email protected].

Termoizolacija, Fasade, Xps, Eps,mineralna vuna