Početna Novosti Blog Pregradni zid – 2 ili više nove prostorije
Knauf ploča GKB, GKF

Pregradni zid – 2 ili više nove prostorije

17. srpanj 2020.

Jedna soba = dvije nove prostorije

 
Ukoliko želimo jedan veći prostor podijeliti u dva ili više manjih prostora iste ili slične namjene (uredi, sobe, ...), brži i jeftiniji način da to učinite je suho-montažnom izvedbom koja je postala sinonim za brzo i kvalitetno oblikovanje i uređenje unutarnjih prostora Vašeg doma, poslovnog prostora ili nečeg trećeg. Osim što ove izvedbe fizički i vizualno odjeljuju dva susjedna prostora, izuzetno dobro rješavaju zvučnu izolaciju, a ukoliko je potrebno mogu zadovoljiti i protupožarnu i toplinsku izolaciju. Pregradni zidovi ovog tipa sastoje se od: metalne podkonstrukcije, gipskartonskih ploča, toplinske izolacije.
 
Danas u ponudi imamo više vrsta gipskartonskih ploča, a ovisno o njihovom odabiru u kombinaciji sa različitim podkonstrukcijama možemo zadovoljiti i najviše zahtjeve u građevini  kada su u pitanju protupožarnost i protuprovalnost.
 
 

Građevinski materijal koji ćemo koristiti pri izradi pregradnog zida je slijedeći:

 
Postupak izrade jednostavnog pregradnog zida od gipskartonskih ploča (GK ploča) nakon što točno odredite položaj zida se izvodi na način da se prvo postave UW profili na pod, strop i bočno. Ovi profili se učvršćuju u postojeću konstrukciju objekta sa tzv. udarnim ili običnim tiplama. Prije postavljanja rubnih profila na iste se lijepi brtvena traka u punoj širini profila. Sa ovim profilima kreiramo okvir, a kada je okvir završen pristupa se montaži CW profila, koji se postavljaju vertikalno u razmaku koji ovisi o dimenzijama ploča koje koristimo. U trenutku kad se ugrade svi potrebni CW profili gotova je podkonstrukcija.
 
 
Zatim slijedi jednostrano učvršćivanje gipskartonskih ploča, prostor između profila se ispunjava uglavnom mineralnom vunom radi postizanja bolje zvučne izolacije. Šupljinu pregradnog zida potrebno je u potpunosti ispuniti mineralnom vunom, koja zbog svoje vlaknasto-porozne strukture znatno doprinosi ukupnom smanjenju nivoa zvuka (Rw).
 
 
Ako su nam prostori iste ili slične namjene, dakle grijani, tada između GK ploče i izolacijskog materijala nije potrebno postavljati parnu branu. Ukoliko pak pregradni zid dijeli grijani i negrijani prostor (hodnik), tada je potrebno postaviti parnu branu sa strane grijanog prostora, kako bi se spriječilo da vodena para uđe u izolacijski materijal. Nakon što je ugrađena vuna, montiraju se GK ploče i sa druge strane zida. Za dovršetak kompletnog posla potrebno je napraviti obradu spojeva ploča i obojati zid u jednu od vaših omiljenih boja.
 
 
Pregradni zid izveden prema donjoj skici ima zvučnu izolaciju od 52 (dB), a pri tom je važno istaknuti da pregradni zid ide uvijek od poda do stropa. Plivajući pod treba izvesti nakon postavljanja pregrade kako bi na taj način spriječili prolaz zvuka kroz podnu oblogu.
 
Sav potreban građevinski materijal kao i stručne savjete potražite u našim poslovnicama ili na web shopu.